OD KUCHNI : Tort serowo-truskawkowy ;-)


Biszkopt: 

6 jajek, 1 szklanka cukru pudru,3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kisiel truskawkowy. 

1. Białka ubić na sztywną pianę. 
2.Dodać cukier oraz po jednym żółtku. 
3.Mąkę przesiać z proszkiem i kisielem. Delikatnie połączyć z jajkami. 
4.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć pergaminem. 
5.Ciasto przełożyć do foremki. 
6.Piec około 30 min w tem. 180 stopni. 

Masa truskawkowa: 

500g truskawek, 3 galaretki truskawkowe, 2-3 łyżki cukru

1.Umyte oczyszczone owoce zmiksować i podgrzać. 
2.Wsypać cukier i galaretki. Gotować chwilę. Dokładnie wymieszać.

Masa serowa:

2 galaretki cytrynowe, 1000g serka homogenizowanego waniliowego 

1.Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody.Odstawić do lekkiego stężenia. 
2.Wymieszać z serkami. 

Masa kawowa:

1 szklanka mleka, 1 szklanka cappuccino czekoladowego, 2 opakowania bitej śmietany w proszku, 3 łyżki żelatyny  

1.Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę. Gdy ostygnie włożyć do lodówki.
2.Do mocno schłodzonego mleka dodać śmietanę. Ubić na sztywno. 
3.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. Ostudzić dodać do masy.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Ostudzoną masę truskawkową wlać na dolny płat ciasta. Masę serową wlać na masę truskawkową.Schłodzić w lodówce. Na masie serowej ułożyć drugi płat ciasta.Wyłożyć masę kawową.Udekorować według uznania. 



Dla spostrzegawczych: U mnie na torcie znalazł się ciemny biszkopt kakaowy który został mi z innego ciasta które robiłam kilka dni wcześniej ;) Według mnie torcik prezentuje się lepiej gdy zrobimy go w dwóch kolorach choć oryginalnie tak nie jest... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



SZABLON BY: PANNA VEJJS.