Przywitanie wiosny - sernik owocowy na zimno.

Pierwszy  dzień wiosny warto uczcić pysznym serowym deserem. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny! Znika w mgnieniu oka a w dodatku można dodać do niego pyszne owoce.  


Do wykonania tego sernika będziecie potrzebować :

tortownica 27cm lub forma 25/27cm
1 kg twarogu ( ja kupuje taki w wiaderku naturalny z Biedronki), 
700-800g bananów,
sok z połowy cytryny,
2 galaretki cytrynowe + 200 ml wrzątku,
3 łyżki cukru (lub więcej do smaku),
1 łyżeczka cukru z wanilią,
180g biszkoptów okrągłych,
galaretka kiwi, gruszka lub agrestowa + 300 ml wrzątku

+  owoce np. banan, truskawka, brzoskwinia (mogą być inne).

Przygotowanie :

1. Jako pierwsze przygotowujemy galaretki cytrynowe w 200ml wrzącej wody. Nie gotujemy. Polecam te z firmy Delecta.

2. Obrane banany, miksujemy lub rozcieramy blenderem z sokiem z połowy cytryny. Dodajemy ser, cukier i cukier z wanilią. Miksujemy/blendujemy.

3. Tortownicę wykładamy najpierw folią spożywczą a później biszkoptami dzięki temu brzegi nie zmienią koloru i smaku. 

4. Wystudzoną galaretkę mieszamy z masą - nie miksujemy. Przekładamy do tortownicy i pozostawiamy w lodówce do stężenia na 2-3 godziny. 

5. Przygotowujemy galaretki w kolorze zielonym w 300ml wody.

6. Na wierzch kroimy i układamy owoce według uznania. Zalewamy galaretką która powinna być chłodna, nie ciepła by nie wymieszała się z twarożkową masą. Chowamy do lodówki i czekamy aż zastygnie. Smacznego.
----------------------

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



SZABLON BY: PANNA VEJJS.