Zupa ziemniaczana (wiejska)


* Składniki *

2 pęczki włoszczyzny (50dag) , 2 cebule , 2 łyżki smalcu wytopionego ze słoniny , 60 dag ziemniaków , 1 łyżka mąki , listek laurowy , sól , pieprz , 4 łyżki posiekanej naci pietruszki 

* Wykonanie * 

Warzywa umyć , obrać , opłukać , przekrajać na połówki i poddusić z dodatkiem jednej łyżki smalcu . Zalać wrzącą wodą , osolić , włożyć listek laurowy i gotować . Ziemniaki umyć , obrać , opłukać i pokrajać w słupki , dodać do zupy po 20-30 minutach i ugotować do miękkości . Z zupy wyjąć marchew , pietruszkę, seler. Cebulę obrać ,drobno posiekać i zrumienić na reszcie smalcu na jasnozłoty kolor . Dodać do niej przesiana mąkę , chwilę podgrzewać mieszając a następnie rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody , mieszając doprowadzić do zagotowania , wlać do wrzącej zupy stale mieszając . Odstawić , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu , wsypując do każdej porcji świeżą nać pietruszki . 

*przepis pochodzi z książki kucharskiej mojej babci z 1949r.
*dodatkowo dodajemy do niej boczek podsmażany razem z cebulką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



SZABLON BY: PANNA VEJJS.